Wat wij in Nederland en België goulash (vleesstoofpot) noemen, heet in Hongarije pörkölt.
Er zijn verschillende varianten van pörkölt, bijvoorbeeld met rundvlees, maar ook met kippen-, schapen- of varkensvlees.
Pörkölt wordt normaal bereid in een grote ketel die men boven een houtvuur hangt. De bereiding duurt een aantal uren, waarbij men voortdurend roert en kokende vleesbouillon of water toevoegt.
En dan hier het échte Hongaarse pörköltrecept wat we voor het feest van 13 augustus 2006 hebben gemaakt: * 2 kilo halsstuk snijden in mondgrote stukjes (ook de resterende knoken gaan gewoon meer in de pot!) * een evengroot volume gesneden uien als de volume van het vlees * 2 paprika's * 3/4 van een groot blikje tomatenpuree * 50 gram ietwat pittigere paprika * beetje kummel * 300 gram gerookt spek in blokjes * zout * knoflook
Gerookt spek (ook de zwoerd) in de pan en wachten totdat het vet eruit is. Spekjes en zwoerd uit de pan halen. Uien en paprika bakken in het vet, vlees en kruiden toevoegen en 1½ tot 2 uur boven het vuur laten pruttelen.
Jó étvágyat!
spreek het uit als: joo eetwadjat en bedoel: Eet smakelijk!
PS Hier vind je nog tal van Hongaarse recepten. Voor een groot aantal daarvan, mag je me gerust uitnodigen! Ik help wel mee opmaken.
|
|
|