Uniek codeer- en identificatiesysteem voor kwekerij-emballage CaptureTech zet Visidot in, vooruitlopend op RFID
Samenvatting: Emballage is vaak een kostbaar goed vanwege de voortdurende investering in nieuw materiaal. De inzet van een meermalen te gebruiken ‘fust’ draagt bij aan lagere kosten, maar een dergelijk fust komt bijna nooit spontaan retour. Voor veel bedrijven is dat aanleiding om gebruik te maken van Returnable Transport Items (RTI’s), die door pooloperators beschikbaar worden gesteld. Ook dat kan echter een (te) grote kostenpost worden en dan is het zaak een eigen ‘pool’ op te zetten. Voor het beheer daarvan zijn automatiseringsmiddelen nodig – een database en IT-systemen om de individuele RTI’s te identificeren en hun status te verwerken in die database – waarvoor sinds kort CaptureTech in Nieuw-Vennep een goed werkend systeem op de markt brengt. Niet met de toch kwetsbare barcode of de relatief kostbare RFID-tag, maar met gebruikmaking van de Visidot-imagingtechniek. Hiermee wordt een foto gemaakt van een compleet opgebouwd transportmiddel – in dit geval een veilingkar met plantentrays op rekken. Vervolgens wordt elke individuele tray onmiddellijk geïdentificeerd en de gegevens ervan in de database geactualiseerd.
In deze casestudy, die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking tussen CaptureTech en opdrachtgever Florensis, producent van plant- en stekgoed en zaden voor de professionele eindgebruiker, wordt beschreven voor welke problemen Florensis zich geplaatst zag m.b.t. de emballage, welke oplossing daarvoor werd gevonden en hoe thans wordt geïdentificeerd tijdens het productie- en distributieproces. Met als resultaat een sluitend emballagebeheer, fors lagere investering- en beheerkosten voor RTI’s alsmede een razendsnel en foutloos vastleggen van alle RTI’s in een zending (te beschouwen als een lot of een batch) via één image.
Casestudy:
Florensis Emballage beter beheersbaar Florensis in Hendrik Ido Ambacht bespaart op jaarbasis vele euro’s (> 100K) met een unieke methode van emballage-identificatie. Dit systeem, dat in Europa onder andere in gebruik is bij de Franse Logistics Service Provider IFCO, is door CaptureTech Benelux in Nieuw-Vennep geschikt gemaakt voor het beheren en volgen van miljoenen kunststof trays door de gehele internationale logistieke keten.
Het beheer van emballage is voor bedrijven vaak een probleem en een kostenpost. Het gebeurt immers regelmatig dat voor meermalig gebruik geschikte transportmiddelen – kisten, kratten, pallets, rolcontainers – niet terugkeren van klanten. Met als gevolg dat het leverend bedrijf voortdurend nieuwe RTI’s moet aanschaffen. Op deze wijze gaat de emballage door hun steeds terugkerende aanschafkosten een veel te hoog bestanddeel van de kostprijs van de producten uitmaken.
Voor Florensis, voorheen bekend onder de naam Hamer, met kwekerijen in Nederland, Duitsland, Kenia en Ethiopië was dit alles tot voor kort ook een probleem. Florensis gebruikt namelijk voor haar wereldwijde transport van jonge planten de in eigen beheer ontwikkelde, zogenoemde ‘plug module’ trays. Deze nestbare trays met de standaard afmetingen van 54 x 31 cm beschikken over plantvakken met onderling per tray variërende afmetingen. Deze afmetingen zijn afhankelijk van de omvang van het plantgoed en daardoor varieert het aantal plantvakjes (cellen in het jargon) per tray. Een tray kan daardoor minimaal 54 en maximaal 594 jonge plantjes bevatten.
Het plantmateriaal gaat rechtstreeks in deze trays van de Florensis-kwekerijen naar de afnemers. Hiervoor worden naast eigen vrachtwagens gespecialiseerde vervoerders ingeschakeld, die de jonge planten binnen de kortst mogelijke tijd en schadevrij overbrengen dankzij de speciaal ontwikkelde transportmiddelen. In piekperiodes levert Florensis meer dan 140.000 trays per week uit. Het is van begin af aan de bedoeling geweest, dat deze trays terugkeren. In de praktijk bleek dit (te) weinig het geval te zijn, waardoor steeds nieuwe trays moesten worden aangeschaft. Hetzelfde gold voor de aluminium rekken, waarin de trays vervoerd worden en waarin maximaal 27 trays passen.
De probleemstelling: welk systeem? Deze aluminium rekken worden in gestapelde vorm (maximaal 15 op elkaar) met Automated Guided Vehicles (AGV’s) door de kwekerijen vervoerd en in zogenoemde veilingkarren geladen voor vervoer per vrachtwagens naar de eindafnemers. „Zolang de rekken en trays in de kwekerij zijn, verliezen we ze niet uit het oog“, zegt directeur Peter de Graaf van Florensis. Maar dat wordt anders wanneer ze in de vrachtwagen gaan. „We weten uiteraard wel naar welke klant hoeveel en welke trays gaan, maar het is een heel karwei om dat goed te registreren, zodat je de klanten kunt benaderen over terugkeer van de rekken en trays“, weet hij. Met de introductie van een nieuwe hard-plastic tray was het duidelijk en onontbeerlijk dat een beter beheersysteem van de trays en rekken (zelfs van de veilingkarren) veel problemen – waar onder de te grote onleesbaarheid van 1D barcodes - zou oplossen en kosten zou besparen. Daarvoor zou echter geïnvesteerd moeten worden in een IT-systeem, bestaande uit unieke codeermogelijkheden voor elke tray, elk rek en elke kar alsmede een automatisch gegevensinvoersysteem om de individuele codes snel en foutloos in de database vast te leggen alsmede te koppelen aan datum/tijdgegevens, klantorders en aan een signaleringsfunctie (tijd van terugkeer respectievelijk wegblijven), dat weer gekoppeld moest worden aan innameregistratie. Bovendien moest dit systeem automatisch alle trays, rekken en karren signaleren bij passage van bepaalde waarnemingspunten in het bedrijf. Dat kunnen wisselstations bij kweekplaatsen zijn en beladingstations voor het samenstellen van de rekken maar ook beladingstations van karren bij de expeditie, dus daar waar de kar in de vrachtwagen verdwijnt. Het was het Florensismanagement al snel duidelijk dat je met een dergelijk datacollectiesysteem efficiënter de logistieke keten kunt beheren, omdat je bijvoorbeeld signaleert wanneer verkeerde trays op verkeerde rekken staan en dus in verkeerde karren respectievelijk verkeerde vrachtwagens terecht dreigen te komen.
|
Barcode of RFID? Nee: Visidot! Op basis van eigen marktverkenningen gaf het management van Florensis de voorkeur aan het toepassen van RFID-technieken. „Wij begrepen dat barcodes niet altijd goed leesbaar zijn vanwege de vervuiling met bijvoorbeeld plantaarde, algen en de inwerking van vocht. We werken al met barcodes in het interne logistieke proces en we kennen dientengevolge deze systeembeperkingen. Daarom dachten wijzelf aan RFID“, aldus De Graaf.
Na met een aantal potentiële leveranciers te hebben gesproken, werd het inmiddels ook tot stand gekomen contact met Celestin Brouwer en Daan te Nuijl van CaptureTech Benelux uit Nieuw-Vennep geïntensiveerd. „Voornamelijk doordat zij ons een volledig beeld konden geven van alle problemen, die we ook met RFID zouden tegenkomen“, zegt de Florensis-directeur. Deze openhartigheid en getoonde deskundigheid sprak hem aan en daarom werd CaptureTech Benelux als leverancier geselecteerd.
Brouwer en Te Nuijl stelden een ander systeem voor, ook al hadden zij evenzeer een voorkeur voor RFID. „Maar RFID is in de kwekerijen van Florensis kwetsbaar“, menen zij. Vanwege de aanwezige storing veroorzakende omgevingsfactoren zoals metalen frames van de gebouwen, vocht vanwege de kweekprocessen en de interferenties van de in gebruik zijnde plantrobots, de automatische raamopeners, de AGV’s, etc. „Bovendien kun je wel alle tags in één keer op een passagepunt registreren, maar je weet dan niet waar precies op een kar of in een rek de verkeerde tray staat. Dus moet je bij een foutsignalering met een handreader zo’n complete kar controleren en dat kost extra tijd. Met een imager los je dat probleem sneller op“.
|
![](../../images/pcp.gif) |
|
Imagingtechniek De Visidot-imagingtechniek – die hier overigens voor het eerst in de Benelux op deze schaal in de praktijk wordt toegepast – bestaat uit een vast opgestelde industriële digitale camera, die een foto maakt van de langszijde van de veilingkar. Alle trays in hun rekken staan met dezelfde zijde naar de camera gericht. Het transport van de kar – of van de AGV met de gestapelde rekken – wordt gedurende een fractie van een seconde onderbroken om de image te maken. Terwijl de kar of AGV verdergaat, tast de software de foto af en controleert alle gefotografeerde coderingen op juistheid. Wordt een verkeerde tray gesignaleerd, dan volgt een foutsignaal. „Maar tegelijkertijd ziet de operator op zijn beeldscherm precies welke tray verkeerd is“, legt Brouwer uit.
Het systeem gebruikt tweedimensionale coderingen (data matrix codes) waarin verschillende leesmogelijkheden verwerkt zijn (versleuteld), zodat ook bij beschadiging van een etiket de code toch gedecodeerd kan worden. In tegenstelling tot de traag leesbare barcode – die één voor één gescand moet worden en gedecodeerd – wordt de matrixcode samen met alle aanwezige codes in één keer gescand en worden alle individuele codes dus onmiddellijk gedecodeerd. De snelheid van controle van een image is dan ook groot.
|
![](../../images/pcp.gif) |
|
Florensis laat tijdens het spuitgietproces elke tray voorzien van een zogenoemd ‘in moulded’ etiket. Dit meegegoten etiket heeft een unieke data matrix code, waarvan het volgnummer bij afleveren van de tray in de Florensis-database wordt ingelezen. In elke kwekerij staan poorten met imagers bij de productie, de inslagcontrole in het magazijn, bij het orderverzamelpunt (de trays worden veelal door flexwerkers en uitzendkrachten van de AGV-stapels genomen en in de veilingkarren geplaatst, waarbij fouten niet zijn uitgesloten) en bij de expeditie.
Het kan samen met RFID Wanneer een klant een bestelling plaatst, worden de traycodes gekoppeld aan de karcodering. Het nummer van de kar wordt automatisch met uitwasbare inkt in oogleesbare vorm op de tray aangebracht. De trays met plantgoed worden met een lopende band naar de orderpicker gebracht, die het karnummer uitleest en de tray op de juiste kar moet plaatsen. Elke kar kan maximaal 120 trays bevatten.
Na het maken van de image en bij gebleken foutloze belading wordt automatisch de bij deze kar behorende pakbon geprint. Tevens wordt de bedrijfsadministratie geïnformeerd omtrent de verzending ten behoeve van factureren en het actualiseren van het emballagebeheerbestand. Want vanaf nu is elke tray en elke kar ook gekoppeld aan de klantorder en dus aan de klant. Dit blijft zo totdat kar en tray terugkeren en via imaging van hun unieke codering worden afgeboekt van de ‘voorraad’ van de klant. Langdurig wegblijvende karren en trays vallen in het systeem op en kunnen achterhaald worden door de klant te benaderen. En wanneer blijkt dat steeds dezelfde klanten zich niet houden aan de terugzending van trays en karren, kan Florensis nu gerichte maatregelen treffen. Het bij de kwekerij toegepaste imagingsysteem is niet alleen geschikt voor karrenregistratie maar kan ook dienen voor palletidentificatiedoeleinden. Ook Florensis gebruikt het systeem voor palletregistratie.
Daarnaast kan het systeem in combinatie met RFID worden toegepast. „Wanneer een chip niet reageert, kun je via het image toch alles controleren en hoef je niet een pallet of kar af te breken om de weigerende chip te zoeken en te vervangen“, legt Daan te Nuijl uit. Celestin Brouwer vult aan met de opmerking dat bovendien de gemaakte image (met een beeldkwaliteit van 6 megapixels) in de database achterblijft en dus altijd als bewijsmateriaal kan dienen bij eventuele conflicten over leveringen. Dat is bij RFID-gebruik uiteraard niet mogelijk.
Bij Florensis is men heel tevreden met de tot nu toe behaalde testresultaten. Vanaf januari 2006 zal het systeem bij alle productiekwekerijen operationeel zijn.
|
![](../../images/pcp.gif) |
|
Over Florensis Florensis, gevestigd met hoofdkantoor en moderne plantenkwekerij van 110.000 m2 te Hendrik Ido Ambacht, is een innovatief en snelgroeiend bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie, selectie en verkoop van bloemzaden en jong plantmateriaal uit zaad en stek. Het assortiment omvat éénjarige zomerbloeiers, twee- en meerjarige planten, snijbloemen en potplanten. Florensis opereert internationaal, waarbij de afzet met name plaatsvindt in Noordwest Europa. Florensis heeft dochterondernemingen in Engeland, Duitsland en Kenia.
Het bedrijf is opgericht onder de naam Hamer in 1942. In het begin werd voorverpakt bloemzaad verkocht op de consumentenmarkt. Na enkele jaren werden de bloemzaden ook geleverd aan professionele bloemkwekers en begin jaren zeventig begon de kweek van jonge plantjes, die in kweekboxen werden afgeleverd.
In 1986 werd een eigen kwekerij opgericht met een vloeroppervlakte van circa 7.000 m2. Hier worden in eigen beheer zaailingen in trays gekweekt. Inmiddels is deze activiteit uitgegroeid tot een productie van meer dan 650 miljoen plantjes per jaar op een kwekerijoppervlakte van bijna 11 hectare.
In 1989 werd buiten de verkoopactiviteiten in Nederland een verkoopkantoor geopend in het Engelse Cambridge. In het jaar 2000 fuseerde Hamer met het Duitse Walz (gevestigd in Stuttgart met een kwekerij in Bauersbach). De verkopen in landen als Frankrijk, België, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Tsjechië, Italië en de Scandinavische landen gebeuren via plaatselijke vertegenwoordigers. In juli 1998 opende Hamer een kwekerij in Kenia, die inmiddels is uitgegroeid tot een oppervlakte van 38.000 m2. Hier worden moederplanten gekweekt voor productie van stekken. Vanwege het plezierige klimaat is Kenia een uitgelezen plaats om kwalitatief hoogwaardig materiaal te kweken.
In november 2005 start Florensis met een Kwekerij in Ethiopië (Lume district), waar vergelijkbaar als in Kenia stekplanten worden gekweekt.
In het jaar 2001 wijzigde Hamer de bedrijfsnaam eveneens in Florensis. De reden is de uniformiteit die uit het gebruik van één naam spreekt. De naam Florensis komt van het Latijnse Flora en Sis. Vrij vertaald betekent Florensis ‘geboren uit bloemen’. Florensis biedt aan circa 335 medewerkers een permanente arbeidsplaats (inclusief Duitse en Britse medewerkers). Tijdens piekperiodes worden meer dan 200 flexwerkers ingehuurd.
Florensis zoekt voortdurend nieuwe variëteiten om het assortiment uit te breiden. In het Noord-Hollandse Venhuizen staat de proefkwekerij Kieft en ook in Duitsland beschikt de onderneming over diverse proefkwekerijen. Bij Kieft vindt tevens zaadveredeling plaats.
|
![](../../images/pcp.gif) |
|