Innovatieve tracking & tracing-code: 2DCS
Geplaatst door: logipers
Categorie: Barcoding
Toegevoegd: 25-08-2005 om 13:04
Laatst bijgewerkt: 25-08-2005 om 13:14
Alle pogingen om goederen tijdens hun tocht door de in- en externe logistieke keten te volgen (traceren) door middel van herkenning- en volgsystemen (tracking) kunnen stranden op onvoldoende gestandaardiseerde (RFID) of onvoldoende datacapaciteit (barcodes) biedende coderingen. De tweedimensionale coderingstechniek kan dit probleem oplossen.
Geen lineaire barcode en geen RFID-tag
Met name het codesymbool 2DCS kan de oplossing betekenen voor het ketenwijde volg- en traceerprobleem. Dit 2DCS-codeersysteem heeft namelijk het voordeel van de conventionele barcodeertechnieken (via etikettering) en dat van de tweedimensionale codeertechniek, namelijk het herbergen van zeer veel informatie op zeer weinig oppervlakte. Immers, 2DCS mist het ruimteprobleem van de conventionele barcode, waardoor etiketten groot zijn of ontsierende ruimte innemen op productverpakkingen, waar verpakkingsontwerpers esthetische problemen mee hebben. Ook zijn streepjescodes op zichzelf alleen maar een sleutel voor datafiles in een database, waardoor de databasegegevens vroegtijdig bekendgesteld moeten zijn aan alle ketenpartners. Hetzelfde geldt voor contactloos op afstand uitleesbare codedragers – RFID-tags of transponders - met een relatief klein geheugen, zoals het geval is met de inmiddels verkrijgbare en goedkopere radiofrequency identificatie (RFID)-tags. Bovendien kan aan taggebruik het probleem kleven van non-standaardisatie, hoezeer fabrikanten en gebruikersgroepen ook werken met standaarden. De tweedimensionale codeertechnologie - tot nu toe vooral toegepast in dotcodes (puntjes in een bepaald vierkant patroon), matrixcodes (dito, maar in streepjes) en gestapelde codes (een aantal barcodes op elkaar gestapeld) - heeft boven de andere codesymbooltechnologieën het voordeel dat zij géén sleutel is van een datafile, maar dat alle relevante gegevens in de code-zelf zijn opgeslagen. Wat ketendeelnemers (gebruikers van de 2D-code) daarom alleen nodig hebben, is de software waarmee deze codes worden ‘geïmaged’ (gefotografeerd of als grafische afbeelding worden weergegeven) en gedecodeerd. De inhoud van de code wordt vervolgens in klare taal of als ‘image’ (foto of grafische afbeelding) weergegeven op het computerbeeldscherm en kan ook via de printer worden afgedrukt. Daarmee vervalt de noodzaak om datafiles aan iedere belanghebbende te zenden en om voortdurend te controleren of het datafile bij iedereen wel compleet is. Aan de andere kant moeten ketendeelnemers elkaar wel melden dat een bepaalde zending bij hen is aangekomen en weer is doorgezonden, want anders werkt het traceringsysteem niet. Maar dat kan in de software - ook per bewerkingsmachine in een intern logistiek proces - worden geïmplementeerd.
2DCS
Het 2DCS-symbool wijkt af van de andere 2D-codes maar kan wel met bestaande ‘imagers’ worden gelezen én met bestaande printsystemen (thermal transfer, inkjet, laser) afgedrukt op zowel verpakkingsmateriaal als op etiketten. Ongeacht de materiaalsoort (papier, kunststof, metaalfolie), want dat is inherent aan de gebruikte printer en heeft dus weinig te maken met de code. Wel is belangrijk dat deze code heel klein kan worden afgedrukt (3,5 x 3,5 mm met een inhoud van 16 decimalen of 7 x 7 mm met een inhoud van 32 decimalen) en dat hij probleemloos gescand blijkt te worden op ronde en zelfs gekreukte oppervlakken. Wie de zeer kleine code toepast, moet wel aan een hoge printresolutie denken (600 dpi). Bij gebruik van printers met een lagere resolutie (300 dpi is gangbaar) wordt de benodigde oppervlakte toch weer groter (7 x 7 mm voor 16 decimalen en 16 x 16 mm voor 32 decimalen). Een ander belangrijk aspect is dat het programma waarmee de codes worden samengesteld en gedecodeerd, wordt toegepast in een Windows-omgeving en daarom kan worden gebruikt vanaf Windows 95 en hoger.
>>>> Bron | » www.dutchrfid.nl |